Geen ‘rocket science’, maar wel weten wat je doet!

course-52.jpg

De afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat personal training veel ingewikkelder wordt gemaakt dan nodig. Wij komen regelmatig onnozele en oneindige discussies tegen over hoe een bepaalde oefening nou uitgevoerd moet worden. Kenmerkend hieraan is dat er zoveel aandacht wordt besteed aan details, dat het grotere plaatje eigenlijk vergeten wordt. Of die grote teen nou iets meer naar buiten moet wijzen ja of nee is namelijk helemaal niet zo interessant. Wat dan wel? Het doel. 

Op welke manier je een klant traint of hoe je een bepaalde oefening uitvoert hangt allemaal af van wie je voor je hebt en wat het doel is van de training of oefening. Een oefening kan bijvoorbeeld op meerdere manieren uitgevoerd worden. De ene variant is niet per se beter is dan de andere, maar heeft vaak wel een iets ander effect. Bovendien is elke klant anders. Iedereen is anatomisch verschillend gebouwd en iedereen reageert weer net iets anders op training. Precies dit is waar de betere personal trainers zich onderscheiden van de mindere. Een goede trainer begrijpt waarom hij bepaalde methodes of oefeningen toepast en ‘omdat je iets ooit een keer op facebook hebt gelezen’ is geen geldige reden.

Maar hoe wordt je nou een goede personal trainer? Opleiding en ervaring. Een opleiding geeft je de kennis die je nodig hebt om op een veilige en juiste manier met klanten aan de slag te gaan. Daarnaast kun je ook een hele hoop informatie halen uit de ervaring die je opdoet met klanten. Dat wil niet zeggen dat je klaar bent als je een opleiding hebt gevolgd en een aantal jaar ervaring hebt. Personal training is een relatief nieuw beroep, dat met name de laatste jaren zeer populair is geworden. Dit zorgt er ook voor dat er steeds meer kennis bijkomt en je dus ook zal moeten blijven leren. Vraag jezelf de volgende keer dat je met een klant aan het trainen bent eens af of je eigenlijk wel weet waarom je die oefeningen doet. Kom je erachter dat je dit eigenlijk niet zo goed weet? Exercitium kan jou hierbij helpen!